Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Beleidsconstructie, coproductie en communicatie

Zes beproefde methodieken van beleidsontwikkeling

Beleidsconstructie, coproductie en communicatie
  • Jaar van uitgave 2013
  • 151 pagina's
Auteur:Arend Geul
Reeks:Studieboeken bestuur en beleid
Rubrieken: Bestuurskunde en politicologie Bestuurskunde algemeen
Bestuurskunde en politicologie Politicologie
Voor docenten: Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
Voor docenten: Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Icon_printbook 978‐94‐6236‐008‐2 | paperback | 3e druk | € 36,00
Icon_ebook 978‐94‐6094‐845‐9 | digitaal boek | € 21,99

De 3e druk is alleen verkrijgbaar als e-book.

De 4e druk van deze uitgave verschijnt naar verwachting medio mei 2018. Klik hier voor meer informatie of om alvast een exemplaar te reserveren.

Overheden, bedrijven, instellingen en organisaties voeren beleid om problemen te overwinnen en doelstellingen te realiseren. In de 21e eeuw op een wat andere manier dan in de voorgaande decennia.
Beleidsconstructie is het maken van professionele beleidsplannen door professionele beleidsadviseurs, zoals beleidsambtenaren bij de overheid of consultants verbonden aan adviesbureaus. Het is ‘sexy werk’ vanwege de nabijheid tot de beslissers en de grote invloed die men kan uitoefenen. Beleidsconstructie, coproductie en communicatie beschrijft zes methoden die in de praktijk worden gebruikt om tot professionele beleidsplannen te komen:
• Japanse methode: het intelligent kopiëren van ander beleid.
• Portugese methode: beleidsconstructie via competitie.
• Ingenieursmethode: het ontwikkelen op basis van wetenschap en expertise.
• Romeinse methode: het ontwerpen van cosmetische beleidsoplossingen.
• Amerikaanse methode: interactieve beleidsvorming met burgerparticipatie.
• Nederlandse methode: beleidsconstructie in overleg met maatschappelijke partners.

Elk hoofdstuk biedt praktijkvoorbeelden, zet de achterliggende theorie uiteen, en geeft een handleiding voor toepassing. Deze derde druk is geheel herzien. Nieuwe ontwikkelingen zijn vermeld, nieuwe literatuur is verwerkt.

De vakpers over de eerste druk van Beleidsconstructie, coproductie en communicatie: ‘de auteur weet waar hij over schrijft’ (Openbaar Bestuur), ‘aansprekend’ (Comma), ‘inzichtelijk en aanstekelijk … zou in de boekenkast van geen enkele beleidsmaker misstaan’ (Binnenlands Bestuur).

Wijzigingen t.o.v. de tweede druk   
Het boek is in zijn geheel geactualiseerd. Elk hoofdstuk opent met een emblematische afbeelding van de inhoud die de lezer kan verwachten, gevolgd door een korte routebeschrijving van het hoofdstuk. Daarnaast is de literatuur nu per hoofdstuk opgenomen. Nieuw is ook dat van elke handleiding bij een methode van beleidsconstructie niet alleen de afzonderlijke stappen worden vermeld, maar eerst ook de hoofdstappen. Dit vergemakkelijkt het memoriseren en internaliseren.

Doelgroep

Het boek is bestemd voor hbo- en universitaire studenten (onder andere beleidswetenschap, bestuurskunde, politicologie, communicatiekunde en toegepaste sociale en juridische wetenschappen) en voor diegenen die betrokken zijn bij het maken van overheidsbeleid.

Auteursinformatie

Arend Geul (1953) is politicoloog en bestuurskundige. Momenteel is hij lector bestuurskunde aan Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch.

Aanvraag docentexemplaar

Ik wil dit boek beoordelen
Dit boek is al aanbevolen literatuur
Dit boek is al verplichte literatuur

Digitaal boek (PDF) - direct downloaden
Boek (gedrukt exemplaar) - levering twee tot vier werkdagen
M V
Privé Zakelijk
 
 

Een docentexemplaar wordt uitsluitend verstrekt aan docenten van reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen. Wij behandelen alleen aanvragen die gedaan zijn met het e-mailadres dat u heeft bij uw instelling. We behouden ons het recht voor aanvragen niet te honoreren. In dat geval nemen we altijd contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie

Vier weken na verzending sturen wij u een e-mail waarin wij u uitnodigen om online enkele evaluatievragen te beantwoorden.

Uw gegevens worden opgenomen in onze docentendatabase en worden gebruikt om u te informeren over nieuwe relevante studietitels op uw vakgebied.