Bestel deze publicatie
annuleerbestel

De zwerende wethouder en andere verhalen

De zwerende wethouder en andere verhalen
  • Jaar van uitgave 2014
  • 138 pagina's
Auteur:Christiaan Kooman
Rubrieken: Bestuurskunde en politicologie Bestuurskunde algemeen
Bestuurskunde en politicologie Politicologie
Icon_printbook 978‐94‐6236‐509‐4 | paperback | 1e druk | € 20,50
Icon_ebook 978‐94‐6274‐202‐4 | digitaal boek | € 12,99

De zwerende wethouder en andere verhalen is een bundeling fictieve belevenissen van Christiaan Kooman, integriteitsonderzoeker bij BING. Tijdens zijn loopbaan bij BING heeft Kooman tientallen onderzoeken verricht naar het handelen van burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren. Zijn ervaringen hebben hem geïnspireerd tot het schrijven van deze verhalen. Ze zijn fictief, maar realistisch en geven daardoor een mooi inkijkje in het werk van een integriteitsonderzoeker, achter de schermen van het onderzoek.

Integriteit is een kernwaarde van het openbaar bestuur. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat overheidsdienaren en politici zelf de regels naleven. Maar dat is in de praktijk niet altijd het geval. In voorkomende gevallen wordt er dan een integriteitsonderzoek ingesteld. Daarmee kunnen beschuldigingen of geruchten worden geverifieerd of weerlegd. De verhalen in De zwerende wethouder en andere verhalen laten zien waar een integriteitsonderzoeker mee te maken kan krijgen: valse beschuldigingen, politieke spelletjes, liegende betrokkenen etc.

De bundel is geschreven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van BING (afgeleid van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten); het advies en onderzoeksbureau dat zich richt zich op integriteitsvraagstukken van organisaties in zowel de publieke als private sector.

“In dit zeer makkelijk leesbare boek van Christiaan Kooman komen voorbeelden naar voren van politici en ambtenaren die fouten hebben gemaakt, terwijl ze goed probeerden te doen. Daarnaast zijn er voorbeelden van politieke ambtsdragers en ambtenaren die duidelijk niet integer handelden en daarvoor geheel terecht de consequenties moesten dragen. Het meest interessant zijn misschien wel de voorbeelden waar raadsleden of wethouders ten onrechte worden beschuldigd.”
Frits Huffnagel, oud-wethouder van Amsterdam en Den Haag

Doelgroep

Dit boek is bestemd voor bestuurskundigen en beleidsmedewerkers die zich bezighouden met de onderwerpen van BING-onderzoeken. Daarnaast is het interessant voor lokale bestuurders/politici en mensen die lokale politiek volgen en geïnteresseerd zijn in integriteitskwesties.

Auteursinformatie

Drs. Christiaan Kooman (1971) is senior onderzoeker bij BING. Het speuren naar misstanden heeft hem altijd al geïnteresseerd. Na afronding van zijn studie bestuurskunde in Leiden volgde hij de opleiding tot inspecteur aan de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Hierna was hij onder meer werkzaam bij de politie Amsterdam en de Nationale Recherche. Daarnaast heeft hij gewerkt als onderzoeksjournalist bij zowel televisie (Peter R. de Vries) als krant (Algemeen Dagblad). Sinds 2008 is hij werkzaam voor BING.

Tubantia 24 november 2014

Boekeloër schrijft boek over integriteit bij bestuurders
Klik hier voor het artikel.

Bekijk de bijlage
VNG Magazine nr. 04 6 maart 2015

recensie Leo Mudde

Bekijk de bijlage
Tijdschrift voor Politie April 2015

recensie door Gerard Blonk

Bekijk de bijlage