Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Geert Wilders in debat

Over de framing en reframing van een politieke boodschap

Geert Wilders in debat
  • Jaar van uitgave 2010
  • 71 pagina's
Auteur:H. de Bruijn
Reeks:Essayreeks
Rubrieken: Bestuurskunde en politicologie Bestuurskunde algemeen
Bestuurskunde en politicologie Politicologie
Icon_ebook 978‐94‐6094‐135‐1 | digitaal boek | € 9,49

Onder de tab 'Extra materiaal' kunt u gratis enkele pagina's uit het boek downloaden.

Geert Wilders domineert nu al een aantal jaren het politieke debat. Zijn tegenstanders uit het midden lijken nauwelijks vat op hem te krijgen. In dit essay analyseert Hans de Bruijn de wijze waarop Wilders het debat voert. Hij bespreekt de frames die Geert Wilders hanteert en laat zien wat de intelligentie van deze frames is. Opponenten die zich in Wilders’ frames laten lokken, staan eigenlijk al bij voorbaat op achterstand.

Wie met een krachtig frame van zijn opponent wordt geconfronteerd, heeft een strategie van reframing nodig: het ontwikkelen van alternatieve frames, die de tegenstander op achterstand zetten.

Het gaat in dit essay om dit politieke spel van framing en reframing en niet om het gelijk van de een of het ongelijk van de ander. De auteur doet een aantal oefeningen in reframing, die de lezer wellicht helpen het huidige debat te begrijpen, er zelf aan mee te doen of hem stimuleren om eigen strategieën van reframing te ontwikkelen.

Doelgroep

Dit boek is met name interessant voor bestuurskundigen, politicologen, politici en algemeen geïnteresseerden.

Auteursinformatie

Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de TU Delft. Hij publiceerde in deze serie onlangs ook Barack Obama en de kunst van de politieke toespraak (2009).

Trouw 26/01/'10
Hoe krijgt de PVV-leider het toch voor elkaar om zijn tegenstanders steeds in het defensief te krijgen? Geert Wilders is een goede debater. Partijen als CDA, PvdA en VVD vissen in dezelfde electorale vijver als de PVV en lijken geen grip op hem te krijgen. Wilders bepaalt de toon en inhoud van het debat, zelfs als hij voor de rechter staat lijkt hij de regie te hebben.
Bekijk de bijlage
HPdetijd 27/01/'10
Waarom Wilders nu wint. En hoe hij te verslaan is - De taal van Wilders zorgt voor beroering, is ‘levensgevaarlijk’, maar is zeker ook een interessant wetenschappelijk studieobject. Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde TU Delft en onderzoeker politieke besluitvorming, bestudeerde twee jaar lang het taalgebruik van de PVV’er.
Bekijk de bijlage
NRC Handelsblad 08/02/'10
Tip: stap niet in het frame van Wilders
Een debat winnen van Geert Wilders is niet gemakkelijk. De PVV-leider is sterk in framing, schrijft de Delftse hoogleraar bestuurskunde Hans de Bruijn in zijn onlangs verschenen boekje Geert Wilders in debat.
Bekijk de bijlage
NRC next 02/03/'10
En weer gaat het over Geert Wilders - De SP en D66 zetten tijdens het TV-debat gisterenavond Wilders neer als 'underdog'. En dat is precies wat de PVV-leider wil, analyseert bestuurskundige De Bruijn.
Bekijk de bijlage
de Volkskrant 26/02/'10
Een fantast die een fantoom bestrijdt - Lijkt de Nederlandse samenleving anno nu op een patiënt met borderline? Beheerst Geert Wilders het debat dankzij zijn frames? Diverse denkers proberen zijn opkomst te verklaren.
Bekijk de bijlage
Uitgesproken VARA 13/09/'10
Hans de Bruijn over de manier waarop Geert Wilders debatteert.

Bekijk de uitzending hier.
Bekijk de bijlage