Bestel deze publicatie
annuleerbestel
   

‘Breng harde en zachte data samen’ - Interview met Albert Meijer in Secondant

 • Albert_meijer076_typo3

  Foto: Inge van Mill


  We komen een heel eind met technologie, maar het is niet zaligmakend, vindt hoogleraar Albert Meijer. Data zijn vaak vervuild of onvolledig. Een 'slimme stad' heeft vooral ook mensen nodig die de gegevens kunnen interpreteren. “De data moeten we op de juiste waarde kunnen schatten. Dat is de grote uitdaging”

  In een smart city komen 3 componenten samen: slimme technologie, slimme samenwerking en slimme mensen. Die combinatie kan een betere stad maken. Groener, toegankelijker, veiliger. “Vaak is er weinig aandacht voor de laatste component”, zegt Albert Meijer, hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Het accent ligt vooral op technologie en samenwerking. Denk aan het gebruik van sensoren om te weten hoeveel mensen er op een plek zijn, zodat partijen op een adequate manier kunnen ingrijpen als er een te dichte massa ontstaat. In het Eindhovense Stratumseind bijvoorbeeld, werken gemeente, ondernemers, technologiebedrijven en andere partijen samen. Met behulp van camera’s tellen ze de bezoekers van de uitgaansstraat, met licht beïnvloeden ze de stemming van de mensen en ze analyseren de sfeer via sociale media.

  Vaak zijn de verwachtingen te hoog gespannen, vindt Meijer. “Het idee leeft dat als we de technologie inzetten, dan lossen we alle problemen op. Steden hangen vol met camera’s, maar de relatie met toenemende veiligheid is vaak onduidelijk. Door het grote vertrouwen in de technologie, krijgt het meer een symbolische waarde: ‘wij werken aan veiligheid, want we hebben overal camera’s hangen’.” Een ander punt dat Meijer aanstipt, is dat er soms onvoldoende aandacht is voor de duistere kant van technologie. Zaken als privacy, stigmatisering van bepaalde groepen of te grote overheidsmacht.

  Ga voor het volledige interview naar Secondant 


  > Klik hier voor meer informatie over de oratie van Albert Meijer, Bestuur in de datapolis: Slimme stad, blije burger?